Guusje Lampe x
Jan Petit

Mariette
Els
Hans
Hetty
Michiel

10 jaar

Boven en beneden: ongeveer 10 jaar ?

met oma

Met oma op de foto

met oma

Op bezoek bij oma met vriendje Emiel

 

 

Guusje Lampe *02-03-1919 †18-05-1972

 

Oudste dochter

Guusje werd als eerste kind van Harry en Jet geboren op 2 maart 1919. Er is nog een geboortekaartje, volgens kenners was een geboortekaartje in die tijd nog niet gebruikelijk. Best bijzonder dus. Guusje is vernoemd naar haar opa, Clemens August.

Vroegste jeugd

Guusje was een verlegen meisje vertelt Hetty haar jongere zusje. Als er bezoek was verstopte Guusje zich achter stoel of bank. Hetty ging een jaar eerder naar school omdat Guusje anders niet wilde / durfde.

 

Opleiding

Guusje heeft het altijd betreurd dat ze niet in de gelegenheid is gesteld om na de lagere school verder te leren. Anders dan haar zusjes en broers moest Guusje meteen na de lagere school helpen in huishouden en winkel. Haar zusjes die wel naar de middelbare school mochten hebben haar vroeger wel eens geplaagd door met elkaar in het Engels te praten. Jan, de jongste broer van Guusje vertelt dat Guusje en Hetty elkaar zo nu en dan (letterlijk) flink in de haren konden zitten.

 

Jonge vrouw

Christine Petit, een hartsvriendin, vertelt dat Guusje als jonge vrouw de wens had om moeder te worden van een groot gezin. Guusje was snel verliefd. Een van haar grote vlammen was Emile Luyten. Er zijn foto's van Guusje samen met Emile bij haar lievelingsoma, Anna Catherina. Uiteindelijk wordt Jan Petit (een neef van haar vriendin Christine) haar verloofde en later haar echtgenoot.

 

Karakter tijdens WO II

Jan, op dat moment haar verloofde werkt op het arbeidsbureau. Samen met een collega helpt hij mannen te ontkomen aan een verplicht vertrek naar Duitsland. Mannen vanaf een bepaalde leeftijd moesten verplicht in de Duitse oorlogsindustrie werken. Als ze in het bezit waren van een bepaalde verklaring van het arbeidsbureau dan voorkwam dat vertrek naar Duitsland. Jan en zijn collega werden gesnapt. Jan kon op tijd onderduiken, de collega werd opgepakt. In een poging om Jan te arresteren werden de broers van Jan vastgezet en de vader van Guusje. De gevangenis waar ze opgesloten werden was De Koepel in Breda. Christine vertelt: Guusje is nadat ze hoorde dat haar vader was opgepakt op de fiets naar Breda gegaan en heeft zich daar gemeld met de mededeling : " U moet mij hebben en niet mijn vader" Guusje werd opgepakt en haar vader vrijgelaten. Guusje heeft zes weken in de gevangenis gezeten. Het heeft voor een deel haar leven bepaald. Guusje was van nature al een emotioneel en kwetsbaar mens. Zes weken gevangenis hebben daar geen goed aan gedaan.

Klik hier om een brief over Guusje in de gevangenis te lezen.

 

Kinderen

Guusje en Jan krijgen vijf kinderen: Mariette, Els, Hans, Hetty en Michiel. Ze was trots op haar kroost en een heel lieve zorgzame moeder. Neefjes en nichtjes kwamen graag logeren bij tante Guusje die altijd gezellig was. Er waren regelmatig perioden waarin Guusje het heel moeilijk had. Die waren voor alle gezinsleden moeilijk maar nog het meest voor haarzelf. Ze doen niets af aan het feit dat ze een heel lieve moeder was.

Strijdbaar

Ook later bleek Guusje strijdbaar. Toen de regering besloot dat er een volkstelling zou worden gehouden waaraan iedereen verplicht was mee te doen, was zij een van de mensen die het gezag trotseerde en weigerde mee te werken. Zij vernietigde haar stempas riskeerde daarmee behoorlijke boete.

Kunstzinnig

Wat Guusje zag kon ze maken. Als er een jurkje gemaakt moest worden was een bezoekje aan een winkel genoeg om het jurkje later uit het hoofd om te zetten in een patroon en uiteindelijk in een prachtig draagbaar jurkje. Later legde Guusje zich toe op het maken van poppen. Stond er mee op kunstmarkten en haalde zelfs een paar keer de krant.

Overlijden

Guusje is, in 1972, op 53 jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van een verkeersongeluk.