harry

harry en jet

Harrie en Jet in 1919. Jet is dan in verwachting van haar eerste kindje, Guusje.

Henri Hermann (Harrie)Lampe
* 11 januari 1894 † 24 oktober 1978
X

Henriëtte Maria Gertrudis (Jet) Hobbelen
* 7 oktober 1893 † 27 juli 1965

 

Jeugd

Henri Herman Lampe is geboren in Tilburg op 11 januari 1894. Harrie is de tweede zoon uit een gezin met drie kinderen, Gérard, de oudste en Jacques de jongste. De familie Lampe was Rooms katholiek. Op de foto links zie je Harrie die zijn eerste communiefeest heeft. Mooi in het pak en een echte statiefoto. In tegenstelling tot Harrie mochten Gérard en Jacques studeren. Harrie was voorbestemd de zaak van zijn vader over te nemen.

Mobilisatie

In 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Alhoewel Nederland Neutraal was werden de jonge mannen gemobiliseerd ()voor het geval dat ...). Harrie is in dat jaar 20 en hij moet er ook aan geloven. Op de foto in de linker kolom zie je Harrie in 1919 nog in uniform. de orlog is dan al afgelopen (1918).

Er zijn een paar foto's van Harrie in uniform een heel bijzondere is deze hieronder, Harrie vijfmaal naar zichzelf kijkend. En dat voor een tijd waar Photoshop nog niet was uitgevonden.

Huwelijk

Harrie trouwt op 24 september 1917 met Henriëtte (Jet) Maria Gertrudis Hobbelen (* 7 oktober 1893). Harrie en Jet zijn in Linne (Limburg) getrouwd. Zij trouwden in Linne omdat broer Gérard op diezelfde dag trouwde met Constance. Harrie en Jet gaan in Tikburg wonen aan de Bredaseweg nummer 2.

jong

 

Kinderen

Daar wordt, op 2 maart 1919, hun eerste kindje geboren: Augusta (Guusje) Anna Maria Josephina. De eerste van de zeven kinderen die Harrie en Jet zullen krijgen: na Guusje volgen Hetty, Herman, Mies, Truus, Els en Jan.

 

Firma Lampe

Harrie,'s vader sterft op 20 november 1919. Harrie, dan 25 jaar moet de zaak noodgedwongen overnemen. Harrie's broers eisen hun erfdeel op, dat was vanzelfsprekend in die tijd. Het gevolg was dat Harrie achterbleef met een min of meer failliete boedel. Met de crisis (jaren dertig) voor de deur, de Tweede Wereldoorlog heeft Harrie het niet gemakkelijk gehad, een groot gezin om te onderhouden, schulden na het uitkopen van zijn broers.

 

jetLiever boer

Niet makkelijk voor een jongen die als hij zijn hart had kunnen volgen boer was geworden. Zijn liefde lag bij het verbouwen van allerlei gewassen en het houden van dieren. Harrie was graag buiten in de natuur, hij fietste graag en ging vaak wandelen met de kinderen. Het verbouwen van gewassen kwam hem te pas tijdens de oorlog.

 

Sigarenroker

Harrie was een fervent sigarenroker, toen tabak schaars werd verbouwde hij zijn eigen tabaksplanten. De bladeren werden gedroogd, gefermenteerd en verwerkt tot het eigen merk sigaren. Het verhaal gaat dat het roken niet echt een pretje was, Harrie werd er zoek en misselijk van. De behoefte aan roken won het van de nadelen.

 

Handig

In huis werd alles door Harrie zelf gerepareerd. De reparatie werden uitgevoerd met touwtjes en elastiekjes, steevast door Harrie genoemd als dommestiekjes. Een indicatie voor de kwaliteit van de reparaties?

 

Feesten

Huize Lampe stond altijd open voor feesten, het huis met het grote atelier en de (voor mij als kind) mysterieuze infrastructuur bood ruimte voor de dansfeesten, die zelfs tijdens de oorlog werden gehouden. Alles werd goed geblindeerd dus geen last van de bezetter.

 

Trucs

Ik herinner me Harrie (mijn opa) en Jet (mijn oma) als lieve mensen. Opa verraste zijn kleinkinderen graag met trucjes. Een tabletje in water dat tot een wormpje werd, een sigarettendoosje dat als je het aanpakte een schokje gaf.

De winkel

LampeDe winkel moet een grote zorg voor Harrie geweest zijn. Voor zover ik het kan beoordelen uit verhalen van mijn moeder (Guusje) waren in ieder geval de twee jongens verplicht te werken in de winkel. Voor Herman en Jan zal het niet altijd even gemakkelijk zijn geweest. Als er geen geld was dan werden de salarissen aan de zoons niet betaald. De jongens hebben het grootste deel van hun leven moeten doen wat vader zei.

Later na het overlijden van Jet is de zaak voor een symbolisch bedrag aan Herman en jan "verkocht" . De meisjes kregen nagenoeg niets uit de erfenis. Harrie moet gedacht hebben, dat wat mij ooit is overkomen (het overnemen van een bijna failliete boedel na het uitkopen van zijn broers) zal Herman en Jan niet overkomen. Ondanks het feit dat de meisjes de gekozen construcie als zeer onrechtvaardig ervoeren en verbitterd waren over de gang van zaken heeft het gelukkig niet geleid tot een echte breuk in de familie.